Uitlaatservice.
Home.
Gedragsproblemen.
En alles voor het geluk van uw hond
Bachbloesemremedies.
Hondsgeluk hondenuitlaatservice
Contact.
Over Hondsgeluk.
Links.
hondenuitlaat
Foto's.
puppy-plan.
Terug naar
De roedel
Wat is nou precies een roedel?
Een roedel bestaat uit een aantal leden binnen een groep (mensen en honden).

Allereerst heb je de alpha reu/teef. Deze zijn de hoogste en zorgen voor de rust binnen de roedel. Deze heeft een dominante houding en is erg rustig. Daarom is het altijd belangrijk om bij een pup bv wat meer door je knieën te gaan, omdat ze anders zien als “heel eng en gevaarlijk”. Bij een volwassen hond, waar je indruk op wilt maken, is het van belang dat je rechtop blijft staan. Je moet imposant over komen.
De alpha zal ook alleen dreigen of vechten als de rang van deze alpha wordt bedreigd. Dit is het zogenaamde “straffen” wat wij doen. Probeert je hond met bepaalde signalen jouw rang over te nemen, dan treed je hier tegen op.
De alpha neemt ook altijd de leiding. Dus jij bepaald waar je naartoe gaat als je met je hond gaat wandelen. Het trekken aan de lijn is dus niet dat ze zo graag willen snuffelen, nee het is dat zij bepalen waar we naar toe gaan, alpha- gedrag dus. Het eerste door de deur stappen als je lekker gaat wandelen met je hond is ook erg belangrijk. Jij bent de leider, dus jij gaat voorop. Hetzelfde geldt voor het eten. De alpha van de roedel mag altijd als eerste “de prooi” eten, dus pas na het eten krijgt de hond zijn eten. Dit zijn voor je hond alleen maar bevestigingen dat jij de alpha bent in huis.
Het zit in de aard van de hond om altijd te proberen om hoger in rang te komen. Daarom is het zo belangrijk om altijd duidelijk tegen je hond te blijven zodat hij weet waar hij aan toe is. Hij zal dan aandacht voor de baas hebben, afwachtend zijn wat er gaat gebeuren en accepteert correcties. Bij een hond waarvoor het onduidelijk is of niet accepteert dat jij de roedelleider bent, zal eigen initiatief tonen, zijn eigen gang gaan dus en niet luisteren. Hij is immers “meer” en bepaald zelf wat er gebeuren gaat. Ook zal hij zich verzetten wanneer hij gecorrigeerd wordt (oversprong- gedrag, trekt er zich niets van aan) of accepteert zelfs geen correctie (happen, grommen, bijten).

Dan krijg je de dominante en subdominante honden. Dit zijn de zogenaamde “helpers”. Ze helpen bij het jagen en het verzorgen van de andere honden in de roedel. Bij teven kunnen zij bijvoorbeeld helpen als er pups zijn om deze op te voeden en te verzorgen.
Ook zullen deze honden een dominante houding hebben. Ze zullen ten alle tijden de rangorde proberen over te nemen. Ze nemen uit zichzelf ook veel initiatief. Hoe ouder een hond wordt, hoe hoger hij in de rangorde zal komen.

Daarna krijg je de welpen. Deze worden over het algemeen zeer getolereerd door oudere honden en hebben zelf nog niets in te brengen. Kijk maar als je een pup in huis neemt. Hij vertrouwd compleet op z’n baas. Hij zal z’n baas nog overal achteraan volgen. Hij is afhankelijk.

Als laatste is er nog de underdog. Deze gedraagd zich zeer onderdanig en laat eigenlijk alles over zich heen komen. Hij zal zeer onzeker zijn en zal ook vluchtgedrag vertonen. De andere honden van de roedel zullen zich op deze hond afreageren

puppy-plan.
Terug naar
Of lees meer over puppy’s
Hondsgeluk  op