Uitlaatservice.
Home.
Gedragsproblemen.
En alles voor het geluk van uw hond
Bachbloesemremedies.
Hondsgeluk hondenuitlaatservice
Contact.
Over Hondsgeluk.
Links.
hondenuitlaat
Foto's.
puppy-plan.
Terug naar
Zorgt u voor:
*Een voerstandaard met twee bakken. Dit bevordert de spijsvertering. (koop bakken niet te klein)
*Een ligplaats: een kussen of mand (Liever geen riet, nodigt uit tot knagen.) of een bench.
*Een riem: een puppylijntje ( later te vervangen door een riem voor volwassen honden)
*Een borstel en een kam met stompe punten.
*Enkele speeltjes, zodat de pup niet genoodzaakt is al direct het hele bankstel op te eten. (wees wel voorzichtig met rubber speeltjes en flostouwen, die kunnen gevaarlijk zijn doordat sommige rubber producten gaan brokkelen en flostouwen kunnen gaan rafelen) mergpijpjes kunnen gevaarlijk zijn omdat deze over de onderkaak kunnen schuiven en er dan door een dierenarts afgehaald moeten worden. Nooit botten van de slager aan uw pup geven. Dit is erg gevaarlijk met oog op de splinters en alle gevolgen van dien. Buffel en de zgn. cheew/fez zijn ook goed voor de pup, haal wel de laatste restjes even weg zodat hij zich er niet in kan verslikken.
Hij komt....
Als de dag is aangekomen dat de pup bij u zal komen wonen, zorg dan dat hij een vaste tochtvrije plaats in huis krijgt, zodat hij of zij al gauw weet waar zijn plek is.
De thuis reis....
Houd de pup op schoot tijdens de thuisreis. Dit schept gelijk een band tussen baas en hond. Als het een lange autorit wordt, las dan een kleine rustpauze in, zodat de pup wat water kan drinken en tijd heeft om eventueel een plasje te doen. begint de pup onderweg onrustig te worden en u weet zeker dat hij geen plas hoeft te doen, ga hem dan niet troosten maar begin wat met hem te spelen zodat hij niet merkt dat hij bij zijn broertjes en zusjes weg is. Neem een handdoek mee waar je de pup op kan zetten voor het geval de pup toch iets in de auto doet of misschien wel moet overgeven omdat hij niet aan het autorijden gewend is.
De eerst nacht....
Zorg ervoor dat de pup naar buiten is geweest voor een plas en een poepje voordat u hem naar "bed" brengt en dat zijn slaapplaats tochtvrij is. Let op dat er geen gevaarlijke voorwerpen bijv. snoeren, kleedjes e.d. binnen bereik van uw pup zijn.
En nu naar bed....
De eerste nachten zijn voor zowel pup als baasje niet leuk. Een warme kruik is aan te bevelen, dit vervangt dan de warmte van zijn broertjes en zusjes. Breng de pup naar zijn slaapplaats en leg hem in de mand of op het kussen, ga dan resoluut onder het zeggen van "tot straks" of "nu slapen"of iets dergelijks weg. Kom niet in de verleiding om terug te gaan als hij begint te piepen of janken, meestal proberen ze u zo te lokken. Als u toch naar hem toegaat en hem begint te troosten, stimuleert u alleen maar zijn piepen en janken zodat hij precies weet wat te doen om zijn zin te krijgen.
Het zindelijk maken....
Het beste kunt u als u met de pup thuiskomt hem gelijk op de plek zetten waar zij/zij zijn behoefte mag doen. Wanneer u ziet dat de pup binnen zenuwachtig op en neer gaat dribbelen ga dan met hem naar buiten. mocht het gebeuren dat hij zijn behoeft buiten doet beloon hem hiervoor uitbundig. Want hoe uitbundiger uw pup beloont wordt, des te sneller zal hij begrijpen wat er van hem verwacht wordt. probeer zijn slaapplaats zo klein mogelijk te houden, want zijn eigen nest bevuilen doet hij niet zo graag. Als hij 's nachts begint te piepen, kunt u het beste even met hem naar buiten gaan, zodat hij daar eventueel zijn behoeft kan doen. Doet hij niets, wordt dan niet boos mocht hij even later weer beginnen, ga dan niet kijken want dan heeft hij in de gaten dat hij op zo'n manier 's nachts ook aandacht kan krijgen wat toch echt niet de bedoeling is. Ga de eerste tijd na elke maaltijd even met hem naar buiten zodat uw pup dan zijn behoefte kan doen, laat hem dan niet te veel hollen en spelen, dit kan een maagtorsie (het draaien van de maag) veroorzaken wat dodelijk kan zijn. Verder is het raadzaam met uw pup nadat hij wakker is geworden naar buiten te gaan, na zo'n dutje doen ze ook graag een plas/poepje.
Kennismaking....
Als de pup een paar dagen bij u is en hij wat gewend is geraakt, neem hem dan eens mee naar buren, vrienden en familie. Leer hem dat er zowel vriendelijke als onvriendelijke mensen zijn. Laat hem kennis maken met van alles en nog wat om te voorkomen dat u later zegt: ik wilde maar dat hij daar niet zo van schrok", een bange hond kan gaan bijten. Wanneer de pup bang is voor iemand of iets aai hem dan niet!!!!!!!!! U beloont alleen maar het bang zijn. Doe een stap opzij zodat de hond zich niet meer achter uw benen kan verschuilen, en loop zelf naar het angstige toe. Op zo'n manier laat u de hond zien dat er niets is om bang voor te zijn. U immers als roedelleider bent niet bang en gaat er naar toe. U bent het voorbeeld en een goed voorbeeld doet immers goed volgen. laat vreemde mensen die groot en bedreigend overkomen, op hun hurken gaan zitten en laat de hond aan hun hand ruiken. Laat ze de hond dan voorzichtig onder de kin aaien en langzaam naar de zijkant van de kop toe aaien. U zult zien dat de hond opslag niet meer bang is. Mensen hebben snel de neiging zich groot en bedreigend te maken gelijk over de kop richting de nek te gaan met hun hand om de hond te aaien. Dit is een dominant en bedreigend gebaar voor de hond. Een vreemde hond die zijn macht wil laten blijken legt ook zijn kop in de nek van de andere hond om op zo'n manier duidelijk te maken dat als de hond beweegt hij snel een hap in de nek kan geven. Dus u begrijpt, hand in de nek is bedrijgend! Liever onder het kinnetje
Angst en agressie....
Angst en agressie zijn twee factoren die nauw met elkaar in verband staan. normaal gesproken is er een zekere aanleg, zowel voor angst als agressie. Een pup die in de vrije natuur loopt, zou dan regelrecht in de afgrond springen of in de bek van de vijand lopen. Onder leiding van zijn baas zal hij het onderscheid gaan kennen tussen gevaarlijke en ongevaarlijke situaties. Agressie heeft hij nodig om zijn eigen leefruimte te verdedigen en zijn naasten te beschermen. bij waak- en verdedigingshonden zal deze eigenschap gestimuleerd worden en bij de gewone huishond zal deze eigenschap afgeremd worden tot het aanslaan als er iemand op de bel heeft gedrukt. Beide gevoelens kunnen ook samen gaan. Een gevoel van bedreiging kan zich dan uiten in angstbijten. Als laatste poging zijn huid te verdedigen bijt hij dan op mensen uit angst, het dier is dan geïsoleerd opgegroeid. Bijt de hond zijn eigen baas, dan is de vertrouwensband tussen mens en hond geschonden. Dat is het ergste wat een hond kan overkomen. Het vraagt correctie van een deskundige. wees eerlijk tegenover uw hond en zijn reactie zal eerlijk zijn.
Voeding:
Geef eerst voer wat u van de fokker mee krijgt. Ga vervolgens langzaam mengen met het voer dat u wilt geven. De pup zal een dag of 2 wat minder harde ontlasting hebben, dit is niet erg. Een premium voer is aan te bevelen i.v.m. de snelle groei van de botten het eerste jaar. Een goed voer is de basis voor een gezond leven. Enkele goede voer soorten zijn eukanuba, Royal Canin en hill's. Let op dat uw pup niet te dik maar ook niet te mager wordt, U kunt dit contoleren door met uw hand langs de zijkant van uw pup te aaien, en als de ribbetjes goed zijn kunt voelen (Niet te goed, geen wasboortje) is je hond niet te zwaar. Ook aan de ontlasting kunt u zien of de pup te veel of te weinig krijgt, te veel: de ontlasting wordt dunner of brijachtig. te weinig: De ontlasting is hard (soms erg hard) Zet altijd voldoende vers water neer. Geef de pup niet in een keer veel voer maar geef hem vier kleine beetjes.
Rusten:
Uw pup heeft verplichte rust nodig, zou je hem zijn gang laten gaan kan hij in sommige gevallen de hele dag wel spelen. Maar kijk uit pups zijn nog in ontwikkeling met hun botten en spieren en hebben rust nodig om alles goed in verhouding te laten groeien.
puppy-plan.
Terug naar
Of lees meer over puppy’s
Hondsgeluk  op