Uitlaatservice.
Home.
Gedragsproblemen.
En alles voor het geluk van uw hond
Bachbloesemremedies.
Hondsgeluk hondenuitlaatservice
Contact.
Over Hondsgeluk.
Links.
hondenuitlaat
Foto's.
puppy-plan.
Terug naar
Fases in het leven van een pup
Neonatale fase
(vanaf geboorte tot 12 dagen)
In deze periode zijn de pups nog volledig afhankelijk van hun moeder. Ze kunnen nog niet zien of horen en ze kunnen hun eigen stofwisseling en temperatuur nog niet zelf regelen. Deze tijd bestaat voor pups ook voornamelijk uit eten en slapen en af en toe wat kruipen. Ze kunnen al wel proeven, voelen en ruiken, maar deze zintuigen zijn nog niet volledig ontwikkeld.
Socialisatieperiode met honden
(13- 49 dagen)
Van een beestje dat vrijwel niks kan, begint de pup steeds meer op een hondje te lijken. Hij leert lopen, rond de negentiende dag kan hij horen en twee dagen later ook zien. Hij leert nu hoe hij zich als hond moet gedragen van zijn moeder en ook van zijn nestgenootjes. Als hij zijn broertje of zusje te hard bijt zal hij een hard gepiep horen, zo leert hij hoe hard hij kan bijten. In deze tijd leert hij ook sociale gedragingen, zoals bijvoorbeeld onderwerping. De rol van de moeder is in deze periode heel belangrijk, zij is zijn rolmodel en corrigeert zijn verkeerde gedrag. Het is de taak van de fokker om de pups regelmatig voorzichtig vast te houden zodat ze leren dat contact met mensen prettig is. In deze periode moet hij veel verschillende mensen, honden en andere dieren ontmoeten, zodat hij aan hen gewend raakt. Als de pup deze ervaring mist zal hij zich ontwikkeling tot een hond die niet weet hoe hij met mensen en honden om moet gaan, en misschien ongelukken veroorzaken.
Omgevingsgerichte socialisatie
(7- 12 weken)
Als de hond zeven weken oud is mag hij uit het nest gehaald worden en bij een gezin geplaatst worden. Ieder pup heeft zijn eigen karakter, de ene pup is dominant en de ander is erg onderdanig. De fokker moet eigenlijk opletten dat de juist pup bij het juiste gezin terecht komt, en de kopers advies geven. Een angstige pup kan beter niet in een heel druk gezin geplaatst worden, en een dominante pup kan beter bij mensen geplaatst worden die een beetje verstand hebben van honden.
De pup moet nu leren omgaan met de dingen die hij later vaker zal tegenkomen. Neem de hond bijvoorbeeld mee naar de kinderboerderij om hem daar met verschillende dieren kennis te laten maken, of neem hem mee naar de stad om hem aan het verkeer of de drukke winkelstraten te laten wennen. Belangrijk is om vervelende ervaringen voor de pup te vermijden omdat hij hiervoor erg gevoelig is, de periode van acht tot elf weken staat dan ook bekend als de angst-inprentingsperiode. Krijgt hij op deze leeftijd een schop van iemand, dan loopt u de kans dat hij de rest van zijn leven bang blijft voor mensen. Een plek waar uw pup veel ervaringen op kan doen is op een goede(!) hondenschool. Hier kan hij andere pups ontmoeten en ervaringen op doen met rustige volwassen honden en met mensen, en u krijgt hulp bij de opvoeding van de pup. Houd er bij het trainen van uw pup rekening mee dat hij een korte concentratiespan heeft, een training van 5-10 minuten is al lang genoeg.
Rangordeperiode
(13-16 weken)
De pup begint nu een jonge hond te worden en gaat nu uit proberen hoever hij kan gaan. In deze tijd word er vastgesteld wie de leider is en wat de regels zijn. Belangrijk is het daarom om consequent aan te geven wat mag en wat niet mag. Hij lijkt misschien nog schattig en ongevaarlijk, maar als hij ouder word en het idee krijgt dat hij de leider is, kan dit heel vervelende gevolgen krijgen. Bijten in de handen en kleren mogen dan ook niet toegestaan worden. Het is niet aan te raden dat u lichamelijke straffen geeft of hem op zijn rug gooit, dit leid alleen maar tot weerstand. Één van de dingen die u al helemaal niet moet doen is uw hond in de nekvel pakken en hem dan heen en weer schudden, honden doen dit om hun prooi dood te schudden, u wilt uw pupje toch ook geen doodsangst aanjagen. Een boos 'nee' en een beloning als hij braaf is moet genoeg zijn.

Periode van het 'vluchtinstinct'
(4-8 maanden)
In deze periode word uw hond zelfstandiger en krijgt hij de neiging om ervandoor te gaan. Wanneer uw hond normaal gesproken direct komt op uw commando, kan hij nu ineens besluiten om de andere kant op te gaan. Bij wolven is dit normaal gedrag op deze leeftijd. Ze gaan dan op zoek naar een geschikte partner (rond deze tijd worden teven voor het eerst loops), of ze gaan in hun eentje op onderoek uit. Als uw hond ervandoor gaat en u maar loopt rond te zoeken en vervolgens komt de wegloper na twee uur doodleuk aangelopen alsof hij nooit weg is geweest, zou u hem het liefst een schop verkopen. Heel begrijpelijk maar vanuit het oogpunt van de hond niet. Terwijl u druk aan het zoeken was had uw hond de tijd van zijn leven, als hij dan naar u terugkomt krijgt hij op zijn donder. Hij begrijpt niet dat u hem straft voor het weglopen maar dat u straft voor het terugkomen. Als uw hond terugkomt moet u uw boosheid toch maar onderdukken en hem belonen voor het terugkomen.
Puberteit
(6-14 maanden)
Door de nieuwe hormoontoevoer krijgt de hond last van gedragsveranderingen zoals bijvoorbeeld angst in bekende situaties. Iets wat de hond altijd normaal gevonden heeft vind hij opeens vreemd en begint er naar te blaffen of schrikt ervan terug. Op zo'n moment moet je de hond niet gaan troosten, dan geef je aan dat de hond goed reageert en bevestigd u zijn angst waardoor die heftiger zal worden. Als de hond gewoon genegeerd word, zal hij misschien op onderzoek uitgaan en ontdekken dat er niks is om bang voor te zijn. Zulk irrationeel gedrag zal in deze tijd waarschijnlijk wel meer voorkomen, het heeft geen nut om de hond daarvoor te straffen hij raakt er alleen maar van in de war. Naarmate de hond ouder wordt zal dit vanzelf overgaan, als er tenminste geen andere oorzaak achter ligt.

Volwassenheid
(1-4 jaar)
Rond deze tijd word de hond volwassen, afhankelijk van het ras en de grootte van de hond. In deze tijd zal de hond opnieuw zijn plaats in het roedel vast willen stellen Als de hond het idee heeft gekregen dat hij de leider is kan dit op een confrontatie uitlopen met de eigenaar. Als uw hond denkt dat hij de leider is moet u hem niet proberen uit te dagen, want dan kan het gebeuren dat hij u zal bijten. In de hond zijn ogen is dit heel normaal, dit is namelijk precies wat de roedelleider ook zou doen als een lagere in rang staande wolf hem uit zou dagen. Om de situatie weer onder controle te krijgen kunt u het beste de hulp van een professionele hondentrainer inroepen.
puppy-plan.
Terug naar
Of lees meer over puppy’s
Hondsgeluk  op